Ta ansvar för framtiden, moderater!

Småbarnsfamiljen stod packade och klara att flytta från flyktingförläggningen när de fick besked om att de hade blivit anvisade till Staffanstorp. Men det skulle dröja ett helt år innan deras nya hemkommun tog emot dem.

Ensamma män placeras i begagnade husvagnar på en öde parkering i ett industriområde utanför samhället. Fyra personer trängs i ett litet rum med två dubbelsängar, resväskor och ett kylskåp.

Extrem trångboddhet, undermålig boendestandard och ibland avskild från resten av samhället. De akuta lösningarna som moderaterna i Staffanstorp och Kävlinge har valt för att ta emot nyanlända är oacceptabla. Men än värre är att det nu ser ut att bli långvariga boendelösningar. Månader blir till år.

Det är resultatet av en ansvarslös politik. Samtidigt som villaområden breder ut sig över kommunen, byggs inte en enda hyresrätt i Staffanstorp. Det har inte byggts en hyresrätt på tio år. Istället erbjuds nya svenskar en boendestandard som ger sämsta möjliga förutsättningar att komma in i samhället.

I Kävlinge blockerar moderaterna alla förslag på konstruktiva lösningar. Trots att det finns platser att bygga värdiga temporära boenden på. Trots att privata aktörer erbjuder hjälp. Ändå väljer moderaterna att bryta mot lagen och nu ge direktiv om att nyanlända ska skickas ut ur kommunen.

Vi socialdemokrater kräver att moderaterna tar ansvar för Sveriges framtid. Det behövs fler hyresrätter som människor har råd att bo i. Ungdomar såväl som pensionärer, familjer med låga inkomster såväl som nya svenskar, måste ges en möjlighet att finna ett anständigt boende. Kortsiktigt måste vi också kunna komma överens om konstruktiva lösningar för att undvika att ett nytt fattigsamhälle växer fram med urusla boendeförhållanden.

Det handlar om politisk vilja. Vilket samhälle är det vi vill ha?

 

Catrin Tufvesson (S) oppositionsråd i Kävlinge

Pierre Sjöström (S) oppositionsråd i Staffanstorp

Kerstin Nilsson (S) riksdagsledamot från Kävlinge

Rikard Larsson (S) riksdagsledamot från Staffanstorp

Debattartikel publicerad 171229 i Skånska dagbladet

 

facebook Twitter Email